Tietokanta

Teksti: Heli Etu-Sihvola

Lempi-tietokanta

Luistarin löytötietojen digitoiminen on kestänyt yli puoli vuotta ja työ jatkuu edelleen. Kotisivuja varten kuvattiin myös joukko erityyppisiä Luistarin esineitä. Kuvia on tulossa lisää, sillä Ulla Moilanen kuvaa Turun yliopiston Kipot ja kielet-hankkeen yhteydessä lisää Luistarin löytöjä. Kuvasisältö pyritään tulevaisuudessa linkittämään osaksi tietokantaa.

Lempi-tietokannan teossa on hyödynnetty Luistari-kirjojen luettelotietoja, Luistarin kaivausraporttien tietoja sekä Museoviraston digitoimia tietokantatietoja. Tietokannan tämänhetkisen version hautanumerointi viittaa Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilanderin käyttämään numerointiin. Tietokannan ensimmäinen versio on toteutettu Caspio-ympäristöön, josta tietoja on mahdollista selata. Hakutuloksia voi myös ladata itselleen ja avata esimerkiksi Excel-ohjelmalla. Haku toimii parhaiten tietokoneella.

  • Vapaasanahaulla voit hakea esimerkiksi löydettyjä miekkoja tai rahoja. Vapaasanahaku kohdistuu asiasanakenttään, joka on vasta kokeiluasteella ja kattaa alle 600 ensimmäistä hautaa.
  • Hakutuloksia voi järjestää uudelleen klikkaamalla sarakkeen otsikkoa.
  • Saat yksityiskohtaisemmat tiedot löydöstä ja haudan tarkemman kuvauksen klikkaamalla valikon oikeassa reunassa olevaa otsikkoa “View details”.
  • Back“-napilla pääset takaisin hakutuloksiin.
  • Haun tulokset voit ladata “Download data” -napista xml-muodossa ja avata esimerkiksi Excelillä.
  • Koko tietokannan saat ladattua kun jätät kaikki hakukentät tyhjiksi, painat “Search” ja lataat sitten haun tulokset.

Löytötietokanta on tarkoitettu kaikille,
jotka voivat jollakin tavalla hyötyä sen sisällöstä.

Luistarin Lempi-tietokanta (päivitetty 3.4.2019).

Tietokannan ensimmäinen versio sisältää vielä runsaasti täydennettävää. Työn seuraavia vaiheita ovat

  • tutkimustietojen tarkentaminen, nyt osassa löydöistä puuttuu tarkempi kuvaus esimerkiksi esinetyypistä tai luiden tarkemmasta tunnistuksesta
  • asiasanojen täydentäminen, jotta tiedonhaku olisi mahdollisimman helppoa: tämä tietokannan versio sisältää alustavan hakusanaston hautanumeroon 573 saakka, mistä syystä haku ei vielä toimi kunnolla yli 700 haudan osalta.
  • esinekuvien linkittäminen
  • erikielisten versioiden toteuttaminen (hautakuvausten ruotsinkieliseen käännökseen on saatu rahoitusta keväällä 2019 Svenska kulturfondenilta)

Tietokannasta kirjoitetaan työtä tarkemmin esittelevä julkaisu. Arkeologisen aineiston tutkimushan ei ole “lopullisesti valmista” koskaan, ja Lempi-tietokantaakin on mahdollista täydentää koko ajan päivittyvällä tutkimustiedolla.

Siirry sivun alkuun