Facebook Demo

Luistarin tutkimukset - Luistari research

4 days 47 minutes ago

Luistarin haudan 348 lautanauhan ensimmäinen tutkija on hukassa! Toivottavasti mysteeri selviää. (Vastatkaa mahd. tietäjät ihmeessä suoraan tuonne muinaispukusivulle).

Luistarin tutkimukset - Luistari research

1 month 1 week ago

Näin löytyi Luistarin kalmisto: m.facebook.com/groups/290655438811473?view=permalink&id=329904484886568&sfnsn=mo&extid=IgQFOMDt6sokKcgc

Luistarin tutkimukset - Luistari research

2 months 2 weeks ago

Nämä muinaissuksien kappaleet ovat löytyneet vuonna 1963 vain parin kilometrin päästä Luistarista.

Luistarin tutkimukset - Luistari research

3 months 2 weeks ago

Luistarin juhlavuodesta ilmestyi pieni juttu myös SKAS-lehdessä 1/2019 ja se on nyt vapaasti luettavissa:

Luistarin tutkimukset - Luistari research

5 months 2 days ago

Apurahauutisia Satakunnan rahastosta:

Fil. tohtori Kati Salo
30 000 € Satakunnan esihistoriallisten ihmisluiden tutkimusta käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen, Kärkihankkeena, Yleisrahastosta
apurahat.skr.fi/myonnot

Kati käy hankkeen yhteydessä läpi myös vielä tutkimattomia Luistarin luita.

Luistarin tutkimukset - Luistari research

5 months 3 days ago

Nauravan lohikäärmeen ohella myös Luistarin muinaispuiston näyttelyaitta aukeaa yleisölle tiistaina 2.6. Luistarin vuosituhannet -näyttely on esillä ti-su klo 11–17 elokuun loppuun asti (juhannuksena suljettu).

Luistarin tutkimukset - Luistari research

5 months 4 days ago

Luistarin löytöjen pohjalta on vuosien saatossa tehty monenlaisia jäljennöksiä, tässä yksi tuoreimmista. // Luistari finds have inspired many handcrafters, here is one of the latest creations:

Luistarin tutkimukset - Luistari research

7 months 5 days ago

Eura | Euran naisen muinaispuvulle olisi ostajia, mutta pukuja ei ole tällä hetkellä saatavilla eikä tekijöitä tiedossa. Kunnan kulttuuripäällikkö Sirpa Wahlqvist sanoo, että kysyjille on valitettavasti jouduttu viime aikoina myymään ”ei oota”.

Luistarin tutkimukset - Luistari research

8 months 2 days ago

Euran Luistarin kalmistosta on kaivettu niin paljon esineellisiä hautoja, että Luistarin löytöjä on ollut tähän saakka katsotussa rautakauden aineistossa suhteessa eniten. Tässä yksi löytö Luistarista vuoden 1986 kaivaukselta. Se on peräisin haudasta 529, jota on hautauksen teon jälkeen myllätty. Luita ei haudasta enää löytynyt, ja esineetkin sijaitsivat haudassa sikin sokin. Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander arveli kuitenkin esineistön perusteella haudan kuuluneen naiselle ja poikalapselle.

Haudan löytöihin kuuluu myös tämä erikoinen riipus, jota Lehtosalo-Hilander on pitänyt epätyypillisenä linturiipuksena. Yleensä linturiipukset ajoittuvat viikinkiajan loppupuolelle, ja tästäkin haudasta on raha-ajoitus vuosien 997-1003 välille (anglosaksinen raha Ethelred II). Tuukka Talvio on arvellut, että rahojen kulkeutumisessa Suomen alueelle on voinut mennä satakin vuotta, joten karkeasti arvellen hauta voisi ajoittua 1000-luvulle tai sen loppupuolelle. Tämä riipus on siitä erikoinen, että vaikka se muodoltaan vähän muistuttaa joitakin permalaisia eläinriipuksia, se näyttäisi kuitenkin olevan kappale jostakin alunperin isommasta esineestä. Esineen terävähkön rosoinen alapinta viittaa katkeamiseen tai leikkaamiseen, ja kaulaosassa oleva koristeaine (kohokuvio) katkeaa äkillisesti tähän pintaan. Ja mitä riipus sitten tässä muodossaan esittää? Mielestäni se voisi olla myös jokin muu eläin kuin (hyvin tyylitelty) lintu, vaikka aika terävä nokka hahmolla vaikuttaiskin olevan.

Teksti ja kuva: Ulla Moilanen
Esine: KM 23183: 9 Museovirasto Arkisto- ja tietopalvelut

Luistarin tutkimukset - Luistari research

8 months 1 week ago

This is a Facebook demo page created by plugin automatically. Please do not delete to make the plugin work properly.

Siirry sivun alkuun